Roadtrip Frankrijk 2020

Voor zij die het leuk vinden hier een kort reisverslagje van onze road trip naar de Franse Ardèche (en een beetje daarbuiten).
Na een kleine 1000km autorijden, gespreid over 2 dagen, is onze eerste kennismaking met de Ardèche streek een wandeling dwars door en rond Viel Audon, een kunstenaarsdorpje dat slechts 5 inwoners telt.
Het bord aan het vertrek van de route geeft ludiek aan dat mooie benen op hoge hakken niet zijn toegestaan en de wandelaar neemt dit best ter harte; de route leidt namelijk over ruige rotspaden waar degelijk schoeisel geen overbodige luxe is.


Tijdens de tocht kom je tot op een plateau waar je een prachtig zicht krijgt over een deel van de Ardèche kloof. Na de afdaling en bij het naderen van het einde van deze wandeling kijk je recht op Balazuc, een prachtig gerestaureerd dorpje dat een dikke 350 inwoners telt.

Eten, douchen en slapen doen we naar goede gewoonte in onze Troopy die we voor een luttele 2 euro gedurende 24u op de parking net buiten het dorpje mochten installeren.

Een bezoek aan Balazuc zelf is zeker een aanrader, al vermoed ik dat het er tijdens het hoogseizoen best wel “koppenlopen” kan zijn.

De volgende dag zakken we vanuit Balazuc verder af naar het zuiden en komen we uit bij de Pont d’Arc, een 59 meter lange en 34 meter hoge natuurlijke brug die zo ongeveer de ingang van de Gorges de l’Ardèche vormt.

Van de Pont d’Arc trekken we nog verder zuidwaarts en volgen de we de D290 tot in Aiguèze. Het asfalt van de D290 is in perfecte staat en hoewel de weg vrij ruim en breed is wordt je toch aangeraden je snelheid te matigen. Tijdens deze rit word je getrakteerd op een reeks van prachtige uitzichten op de eerder genoemde Gorges de l’Ardèche en gelukkig zijn er ook voldoende stopplaatsen voorzien om rustig van deze uitzichten te genieten.

In Aiguèze zijn er tal van leuke wandelingen te doen, maar wij besluiten om eerst nog even verder door te rijden tot in Vers-Pont-du-Gard. Erg indrukwekkend wat die Romeinen hier in de eerste eeuw na Chr. bouwden; een 50 kilometer lange aquaduct vanuit Uzès naar Nîmes met een gemiddeld verval van 23 centimeter per kilometer en waarvan de Pont du Gard het bekendste overblijfsel is.

In Vers-Pont-du-Gard richten we de neus van onze Troopy terug naar het noorden en vangen we de eerste etappe van onze terugtocht aan. Na een kleine 40 kilometer over kleine departementale wegen die ons tussen de wijngaarden voeren en waar we eens te meer getrakteerd worden op prachtige vergezichten komen we aan bij een spectaculair natuurverschijnsel; Les Cascades du Sautadet. “Les Cascades” zijn een reeks watervallen gevormd door de eroderende werking van de rivier op de rotsachtige kalksteen. Als je stroomopwaarts vanuit “Les Cascades” terug naar de parking wandelt heb je een goed zicht op La Roque sur Cèze, een dorpje dat sinds 2007 tot “Les Plus Beaux Villages de France” behoort.

Vanuit Cèze rijden we via Salazac terug naar Aiguèze waar we een pittige wandeling onder de schoenen geschoven krijgen en waar we een bezoek brengen aan het oude stadsgedeelte. Camperen doen we naar gewoonte op een rustige plek net buiten het dorpje.

Na een deugddoende nachtrust beginnen we definitief aan onze terugrit, maar niet zonder eerste de nog Les Défilés de Ruoms te rijden. Jammer genoeg was het weer zo slecht dat we maar 1 foto hebben kunnen maken van deze deels uit de bergen uitgehouwen en met tunneltjes bezaaide weg.
Na de “Défilés” nog een korte stop in Montélimar om wat Nougat in te kopen en dan terug naar de Noorderkempen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s